Леден крем от праскови
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- за основата:
- 200 г маслени бисквити
- 100 г меко масло
- за крема:
- 400 г зрели праскови, обелени и нарязани на кубчета
- 3 с. л. мед
- 250 г маскарпоне
- 250 г заквасена сметана
- 50 мл прасковен ликьор или амарето
- 1 ч. л. ванилена захар
- 250 г сметана за разбиване, животинска с масленост 35%
- 1 праскова и мента за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Бисквитите се смилат и се разбъркват с маслото. Разстилат се на дъното на малки метални купички на пласт от 0,5 см и се притискат с дъното на чаша. Леденият крем може да се направи и в голяма форма за торта с подвижни стени.
- 2.
За крема прасковите се пасират заедно с меда.
- 3.
Маскарпонето се разбива и към него се добавя заквасената сметана. Отново се разбива кратко на ниски обороти. Добавят се пасираните праскови, ликьорът и ванилената захар. Ако прасковите не са сладки, може да се добавят още малко мед и лъжичка лимонов сок.
- 4.
Течната сметана се разбива на мек крем и се добавя внимателно към прасковената смес, като се разбърква с бъркалка. Сместа се разпределя в купичките върху бисквитите и се замразява 5-6 часа. Сервират се, като формичките се топват за секунди в гореща вода и се обръщат. Гарнират се с резен праскова и стръкче мента.