Нуга сладолед с ягодов сос
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 150 г захар
- 100 г бадеми и лешници, леко запечени
- 1 шушулка ванилия или ванилена захар
- 100 г мед
- 3 белтъка
- 1 щипка лимонена киселина
- 250 мл течна сметана 35%
- 250 г заквасена сметана
- за ягодовия сос:
- 500 г ягоди
- 100 г захар
- 1 лимон
- мента за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Половината от захарта се сипва в тиган и се стопява на умерен огън до средно тъмен карамел. Прибавят се ядките, разбъркват се, докато се покрият с карамела и всичко се сипва в тавичка, застлана с хартия за печене. След като се охладят напълно, се счукват или смилат с чопър.
- 2.
Ванилената шушулка се срязва на две по дължина и зрънцата се изстъргват с нож и се оставят настрана.
- 3.
Останалата захар се слага на тих огън с 2 с. л. вода и двете половини на ванилената шушулка, докато се стопи и заври, и се получи гъст сироп с температура 120° С. Прибавя се медът, разбърква се няколко секунди и се отстранява от огъня.
- 4.
Белтъците се разбиват с щипка лимонена киселина на гъст сняг и постепенно при непрекъснато разбиване на високи обороти се прибавя на тънка струя горещият захарен сироп. Сместа се разбива на бавни обороти, докато се охлади напълно.
- 5.
Течната сметана се разбива със семенцата ванилия на гъст сняг. Прибавя се лъжица по лъжица заквасената сметана.
- 6.
Смесват се белтъците със сметаната и счуканите карамелизирани ядки.
- 7.
Всичко се сипва в голяма форма или индивидуални формички, покрити с прозрачно фолио. Оставят се, за да се замразят, поне 6 часа във фризера.
- 8.
За соса ягодите се пасират и се слагат да врат 5 мин. със захарта и лимоновия сок, като се разбърква от време на време. Охлажда се.
- 9.
Нугата се поднася със соса и листенца мента.