Ягодово-бананова светкавица
Комбинацията от ягоди, банани и мента сама по себе си звучи обещаващо, но тя се превръща в неустоима, когато към нея се прибавят бишкоти, сироп от бял шоколад и фина млечна основа. Освежете лятото си с този приятен и богат на вкусове десерт.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 г замразени ягоди
- 1 банан
- 1 ч. ч. натрошен лед
- 1 ч. ч. изцедено кисело мляко
- 1 ч. ч. рикота или фина извара
- 1 ч. л. лимонов сок
- 4 с. л. пудра захар
- 4 бишкоти
- 1 ч.л. ягодов или кокосов ликьор
- за шоколадовия сироп:
- 100 г бял шоколад
- 3 с. л. вода
- 4 с. л. захар
- за украса:
- 4 цели ягоди
- 4 стръка мента
Начин на приготвяне
- 1.
Първо се приготвя захарният сироп, като се слагат да заврат водата и захарта и се добавя шоколадът, начупен на парченца. Щом се разтопи, се отстранява от огъня.
- 2.
В четири чаши се начупват бишкотите и се заливат с ликьора.
- 3.
В блендер се смесват всички останали продукти и се пуска на пулс, докато съставките се хомогенизират. Сместа веднага се разпределя в чашите и се сервира с украса от цели ягоди и стръкове мента.