Ягодов мус
Възползвайте се от последната възможност да се насладите на великолепния пролетен плод, ягодата, като приготвите този изкусителен мус. Не пропускайте да добавите финалните детайли, завършващи симфонията на вкуса – бишкоти, разтопен шоколад и стрък розмарин.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г ягоди
- 4 с. л. захар за ягодите
- 4 с. л. коантро или друг портокалов ликьор
- 2 белтъка
- 4 с. л. захар за белтъците
- 2 с. л. глюкоза
- 4 с. л. вода
- 1 ч. ч. течна сметана
- 1 ч. ч. заквасена сметана
- за гарниране:
- 4 бишкоти
- 50 г шоколад
- 4 цели ягоди
- 4 стръка розмарин
Начин на приготвяне
- 1.
Ягодите се пасират заедно със захарта и ликьора. От тях се отделят 4 ч.л., които се поставят на дъното на чаши или купички, в които ще се сервира мусът.
- 2.
Слагат се да се разтопят захарта, глюкозата и водата, като трябва да се получи гъст сироп. Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и към тях на тънка струя се добавя захарният сироп при непрекъснато разбиване.
- 3.
Разбиват се на гъст крем заквасената и течната сметана. Прибавят се внимателно ягодовото пюре и белтъците. Мусът се сипва върху ягодовото пюре и се оставя в хладилника до момента на сервиране.
- 4.
За украсата шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна и в него се потопяват бишкотите от едната страна. Мусът се поднася с бишкоти, цели ягоди и стрък розмарин.