Начало За нас Реклама Контакти

Ягодов мус

Снимка за Ягодов мус
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Възползвайте се от последната възможност да се насладите на великолепния пролетен плод, ягодата, като приготвите този изкусителен мус. Не пропускайте да добавите финалните детайли, завършващи симфонията на вкуса – бишкоти, разтопен шоколад и стрък розмарин.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г ягоди
  • 4 с. л. захар за ягодите
  • 4 с. л. коантро или друг портокалов ликьор
  • 2 белтъка
  • 4 с. л. захар за белтъците
  • 2 с. л. глюкоза
  • 4 с. л. вода
  • 1 ч. ч. течна сметана
  • 1 ч. ч. заквасена сметана
  • за гарниране:
  • 4 бишкоти
  • 50 г шоколад
  • 4 цели ягоди
  • 4 стръка розмарин

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Ягодите се пасират заедно със захарта и ликьора. От тях се отделят 4 ч.л., които се поставят на дъното на чаши или купички, в които ще се сервира мусът.

  2. 2.

    Слагат се да се разтопят захарта, глюкозата и водата, като трябва да се получи гъст сироп. Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и към тях на тънка струя се добавя захарният сироп при непрекъснато разбиване.

  3. 3.

    Разбиват се на гъст крем заквасената и течната сметана. Прибавят се внимателно ягодовото пюре и белтъците. Мусът се сипва върху ягодовото пюре и се оставя в хладилника до момента на сервиране.

  4. 4.

    За украсата шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна и в него се потопяват бишкотите от едната страна. Мусът се поднася с бишкоти, цели ягоди и стрък розмарин.


Юни 2008
Още подобни рецепти
Коментари