Минифилета Уелингтън
Завитото в хилядолистно тесто телешко е едно от трудните класически ястия, които изискват голямо внимание и добър опит, но намаляването на размера улеснява значително равномерното изпичане на месото и на тестото.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 900 г телешко бонфиле
- 1 с. л. смлян пипер мелянж
- 2 ч. л. пушена сол
- 1 ч. л. 5 билки Провансал
- 4 с. л. пречистено масло
- за пълнежа:
- 100 г бекон, нарязан на много малки кубчета
- 2 с. л. масло
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 500 г гъби, ситно нарязани
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 ч. л. прясна мащерка
- 1 кг бутертесто
- 1 яйце за намазване
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на 6 порции и всяка се обтрива със сол, пипер меланж и 5 билки Провансал. Тиган с дебело дъно се загрява на умерено силен огън. Слагат се 2 лъжици пречистено масло и се поставят по 3 от приготвените парчета филе. Пекат се по 3 мин. от всяка страна. Охлаждат се.
- 2.
За пълнежа тиган се сгорещява и в него се слага беконът. Разбърква се, докато леко се зачерви. Изважда се. Слага се маслото и се добавя лукът. Разбърква се 3-4 мин., добавят се гъбите. Разбъркват се, докато се изпари цялата отделена вода и останат на мазнина. Връща се беконът, подправят се със сол, пипер, мащерката и магданозът.
- 3.
Бутертестото се разточва тънко. Изрязва се на квадрати, които могат да обгърнат филетата. В центъра на всеки квадрат се слага по лъжица от гъбите, върху тях се поставя месото и отгоре се прищипват краищата на тестото. Излишното тесто се изрязва, за да не се напластява, защото няма да се изпече. Слагат се в тавичка с гладката страна нагоре. Пекат се в загрята фурна 10 мин. на 200° С и се допичат на 180° С още 20 мин. Оставят се да починат 5 мин. и се поднасят.