Начало За нас Реклама Контакти

Вишневи хапки с крем-сирене

Снимка за Вишневи хапки с крем-сирене
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Пресните вишни имат съвсем кратък сезон, но затова пък са изумително фини, ароматни и с ясно проявен характер. Ето една рецепта, в която контрастните вкусове на сочните плодове хармонират съвършено с кремообразното сирене и мащерката, а останалите дъхави подправки и сладостта превръщат хапките в завършен деликатес.

СъставНеобходими продукти за 8 броя

  1. за кошничките:
  2. 8 филии пресен бял хляб за тостер
  3. 2 с. л. масло
  4. 3 стръка мащерка
  5. 200 г фино козе или краве крем-сирене
  6. 1-2 с. л. заквасена сметана
  7. за соса:
  8. 300 г обезкостени вишни
  9. ½ ч. ч. светлокафява захар
  10. 2 с. л. порто или вермут
  11. 1 щипка смлян бахар
  12. 1 щипка канела
  13. 1 щипка карамфил
  14. ⅓ ч. л. сол
  15.  листа рукола или зелена салата за поднасяне
  16.  

  17.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За соса захарта се смесва с виното, подправките и солта и се слага да заври. Към врящата смес се добавят вишните. Варят се около 10 - 15 мин., докато сиропът се сгъсти и плодовете леко омекнат.

  2. 2.

    Маслото се стопява заедно с няколко листенца мащерка. Корите на филиите се изрязват и средата се разточва с точилка. Изрязват се кръгчета с формички за сладки или с чаша с остри ръбове и се намазват от двете страни с маслото.

  3. 3.

    Слагат се на дъното на метални форми за мъфини или чашки за крем карамел, за да се получат малки хлебни чашки. Пекат се 10 - 12 мин. във фурна, загрята на 200° С, докато се зачервят ръбчетата им. Щом се изпекат, веднага се изваждат да се охладят върху решетка.

  4. 4.

    На дъното на всяка хлебна чашка се слага по лъжица от сиренето, разбъркано с още листенца мащерка и заквасената сметана.

  5. 5.

    Гарнират се със соса и листенца мащерка. Поднасят се с листа рукола или зелена салата. 


Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари