Вишневи хапки с крем-сирене
Пресните вишни имат съвсем кратък сезон, но затова пък са изумително фини, ароматни и с ясно проявен характер. Ето една рецепта, в която контрастните вкусове на сочните плодове хармонират съвършено с кремообразното сирене и мащерката, а останалите дъхави подправки и сладостта превръщат хапките в завършен деликатес.
СъставНеобходими продукти за 8 броя
- за кошничките:
- 8 филии пресен бял хляб за тостер
- 2 с. л. масло
- 3 стръка мащерка
- 200 г фино козе или краве крем-сирене
- 1-2 с. л. заквасена сметана
- за соса:
- 300 г обезкостени вишни
- ½ ч. ч. светлокафява захар
- 2 с. л. порто или вермут
- 1 щипка смлян бахар
- 1 щипка канела
- 1 щипка карамфил
- ⅓ ч. л. сол
- листа рукола или зелена салата за поднасяне
-
Начин на приготвяне
- 1.
За соса захарта се смесва с виното, подправките и солта и се слага да заври. Към врящата смес се добавят вишните. Варят се около 10 - 15 мин., докато сиропът се сгъсти и плодовете леко омекнат.
- 2.
Маслото се стопява заедно с няколко листенца мащерка. Корите на филиите се изрязват и средата се разточва с точилка. Изрязват се кръгчета с формички за сладки или с чаша с остри ръбове и се намазват от двете страни с маслото.
- 3.
Слагат се на дъното на метални форми за мъфини или чашки за крем карамел, за да се получат малки хлебни чашки. Пекат се 10 - 12 мин. във фурна, загрята на 200° С, докато се зачервят ръбчетата им. Щом се изпекат, веднага се изваждат да се охладят върху решетка.
- 4.
На дъното на всяка хлебна чашка се слага по лъжица от сиренето, разбъркано с още листенца мащерка и заквасената сметана.
- 5.
Гарнират се със соса и листенца мащерка. Поднасят се с листа рукола или зелена салата.