Винени охлюви
Варенето на паста във вино й придава не само необичаен и красив цвят, но и много нежен вкус, който напомня за благородната напитка. Пикантността на пеперончините и смолистият акцент от салвията пък завършват хармонията на тази ефектна рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4
- 500 г паста, най-добре конкилие (охлюви) или фусили
- 4 с. л. зехтин
- 2 скилидки чесън, ситно скълцани
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 1-2 пеперончини или нарязана люта чушка
- 1 дафинов лист
- 1½ ч. ч. леко ароматно червено вино
- 1 ч. л. натурално нишесте
- 2-3 с. л. прясна салвия или босилек, нарязани на ситно
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се слага да се запържи в сгорещения зехтин. Добавят се чесънът, дафиновият лист и пеперончините, разбъркват се. Налива се виното и се оставя 2-3 мин. да поври. Прибавя се нишестето, разтворено в 3 с. л. студена вода. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 2.
Пастата се вари 2 минути по-малко, отколкото пише в инструкциите на опаковката. Прецежда се и се слага във винения сос за още 2 мин. на тих огън. Разбърква се.
- 3.
Готовата паста се разбърква с нарязаната салвия или босилек. Може да се добави и прясно настъргано пармиджано.