Виенски шницел
Най-вкусните шницели стават от вайсбрат, който е кръглият мускул на бута и се нарича още “фалшиво филе”.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 филии бял хляб
- 800 г телешки вайсбрат
- 4 с. л. брашно
- 2 яйца
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. олио
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За да са хрупкави шницелите, средата на хляба се стрива на дребни трохи, които се оставят да изсъхнат.
- 2.
Месото се нарязва на 4 филии под лек ъгъл на мускулните влакна. Всяко парче се разчуква между два листа прозрачно фолио, докато достигне дебелина от 3 мм.
- 3.
Всеки шницел се поръсва със сол и черен пипер, като се обтрива добре. Поръсва се с брашно и се изтупва. Потопява се в разбитите яйца и после в трохите. С помощта на тъпата страна на острието на ножа се оформя решетка. За да са приятно хрупкави, шницелите може да се сложат във фризера за 15 - 20 мин.
- 4.
Маслото и олиото се разтопяват и щом се сгорещят се слагат шницелите. Пържат се на 120° С около 3-4 мин. от всяка страна.
- 5.
Ако е необходимо, в тигана се прибавя още мазнина за останалите шницели. По традиция се сервират с картофена салата и резен лимон.