Великденски сладки
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- 300 г масло
- 1 ч. ч. пудра захар
- 1 голямо яйце
- 1 с. л. лимонови корикчки
- 1 ч. л. ванилова захар
- 1 ч. ч. брашно с набухватели
- 1½ ч. ч. бяло брашно
- за декорацията:
- 200 г бял шоколад
- 100 г тъмен шоколад
- 100 г млечен шоколад
- кокосови стърготини
- захар на кристали
- цветни желирани бонбони
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива със захарта. Добавят се яйцето, лимоновите корички и ваниловата захар. Разбърква се отново. Слагат се двата вида брашно, предварително пресети. Тестото не се бърка и меси прекалено дълго. Оформя се на топка и се завива в прозрачно фолио. Слага се в хладилника да почине 40 мин.
- 2.
Тестото се разточва между два листа хартия за печене на пласт с дебелина 3-4 мм. Изрязват се сладки във форма на цветя, агънца и зайчета с формички или шаблони.
- 3.
За да запазят по-добре формата си, преди печенето трябва да се сложат за 20 мин. в хладилника. Изпичат се в загрята фурна на 170° С за 6 - 8 мин. Охлаждат се и се отстраняват от хартията.
- 4.
Трите вида шоколад се нарязват поотделно на малки парченца и се слагат в купички. Стопяват се на водна баня. Разбъркват се, докато се охладят до 32° С или докато топлината на капка от шоколада, поставена върху устните, престане да се усеща.
- 5.
Трите вида шоколад се сипват в 3 корнета, направени от хартия за печене. Сладките се оконтуряват с шоколад и се украсяват с кокосовите стърготини и захарта..
- 6.
За цветята сладките се намазват с бял шоколад и върху него се залепват бонбоните.