Великденска супа
Ако тази година сте решили да разнообразите великденската си трапеза, предлагаме ви да се възползвате от нашата апетитна празнична рецепта. В нея освен традиционното агнешко, присъства и сезонната свежест, представена от лапада, пресния лук и джоджена.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г агнешки дреболии
- 1 малка глава лук
- 1 връзка пресен лук
- 10 листа лапад или спанак
- 50 г масло
- ½ ч. ч. ориз
- 2 жълтъка
- 1 ч. л. брашно
- 3 с. л. сок от лимон
- 3 с. л. пресен джоджен
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Агнешките дреболии се измиват добре и се слагат да се сварят в подсолена вода. Събралата се пяна се изхвърля. Когато са готови, се изваждат от бульона и като поизстинат, се нарязват.
- 2.
Маслото се слага в тенджера да се разтопи, прибавя се лукът, запържва се и се слага месото. Разбърква се 2-3 мин., слагат се нарязаният лапад, измитият ориз и всичко се залива с прецедения бульон. Ако има нужда се прибавя още гореща вода. Подправя се със сол и пипер. Супата се вари, докато оризът стане готов.
- 3.
Жълтъците се разбиват с лимоновия сок и брашното. Прибавя се към тях по малко от супата. Застройката се изсипва в тенджерата със супата, разбърква се и се отстранява от огъня.