Вегетарианска паеля със зелен фасул и артишок
Хрупкавата оризова коричка, която остава на дъното на паелята е едно от най-вкусните неща на света. Но и горната част на тази изобилна рецепта не трябва да се пренебрегва.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 щипка шафран
- 4 с. л. зехтин extra virgin
- 300 г зелен фасул
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 2 стръка селъри или 1 резен целина, ситно нарязани
- 1 патладжан, нарязан на кубчета
- 1 тиквичка, нарязана на кубчета
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета
- 1 ч. ч. сварен или консервиран артишок
- 1 глава чесън, цяла
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 домата, обелени и нарязани
- 1 л зеленчуков бульон
- 1 ч. л. Рустикана
- 2 ч. ч. ориз с обли зърна
- 1 стрък розмарин
- сол на вкус
- лимон за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Шафранът се увива в парче алуминиево фолио и се слага в загрят тиган на много слаб огън за 10 - 20 сек, докато стане ароматен. Охлажда се.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се слагат да се сотират морковите, чесънът, зеленият фасул и селърито. Разбъркват се 5-6 мин. Слагат се патладажнът, чушката и тиквичката.. Разбъркват се още 4-5 мин. Изваждат се.
- 3.
Бульонът се слага да заври. Към него се добавят шафранът и Рустикана.
- 4.
В същата мазнина, където са сотирани зеленчуците, се слага лукът, разбърква се 2-3 мин. и се добавят доматите. Разбърква се, докато се изпари цялата течност. Слага се измитият и подсушен ориз. Разбърква се, докато стане прозрачен. Налива се врящият бульон. Отгоре се подреждат сотираните зеленчуци, артишокът и розмаринът.
- 5.
Паелята се оставя да ври на тих огън непокрита, докато водата изври до нивото на ориза, за около 8 мин. Покрива се с фолио и се оставя да къкри 8 - 10 мин.
- 6.
Ако искате да получите типичната вкусна карамелизирана коричка на дъното на паелята, докато е завита с фолио, увеличете огъня до средно силен за 1-2 мин., но внимавайте да не загори!
- 7.
Отстранява се от огъня и се оставя покрита още 5 мин. Сервира се с резенчета лимон.