Начало За нас Реклама Контакти

Вегетарианска паеля със зелен фасул и артишок

Снимка за Вегетарианска паеля със зелен фасул и артишок
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Хрупкавата оризова коричка, която остава на дъното на паелята е едно от най-вкусните неща на света. Но и горната част на тази изобилна рецепта не трябва да се пренебрегва.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 щипка шафран
  2. 4 с. л. зехтин extra virgin
  3. 300 г зелен фасул
  4. 2 моркова, нарязани на кръгчета
  5. 2 стръка селъри или 1 резен целина, ситно нарязани
  6. 1 патладжан, нарязан на кубчета
  7. 1 тиквичка, нарязана на кубчета
  8. 1 червена чушка, нарязана на кубчета
  9. 1 ч. ч. сварен или консервиран артишок
  10. 1 глава чесън, цяла
  11. 1 глава лук, нарязана на ситно
  12. 2 домата, обелени и нарязани
  13. 1 л зеленчуков бульон
  14. 1 ч. л. Рустикана
  15.  
  16. 2 ч. ч. ориз с обли зърна
  17. 1 стрък розмарин
  18.  сол на вкус
  19.  лимон за гарниране

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Шафранът се увива в парче алуминиево фолио и се слага в загрят тиган на много слаб огън за 10 - 20 сек, докато стане ароматен. Охлажда се.

  2. 2.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат да се сотират морковите, чесънът, зеленият фасул и селърито. Разбъркват се 5-6 мин. Слагат се патладажнът, чушката и тиквичката.. Разбъркват се още 4-5 мин. Изваждат се.

  3. 3.

    Бульонът се слага да заври. Към него се добавят шафранът и Рустикана.

  4. 4.

    В същата мазнина, където са сотирани зеленчуците, се слага лукът, разбърква се 2-3 мин. и се добавят доматите. Разбърква се, докато се изпари цялата течност. Слага се измитият и подсушен ориз. Разбърква се, докато стане прозрачен. Налива се врящият бульон. Отгоре се подреждат сотираните зеленчуци, артишокът и розмаринът.

  5. 5.

    Паелята се оставя да ври на тих огън непокрита, докато водата изври до нивото на ориза, за около 8 мин. Покрива се с фолио и се оставя да къкри 8 - 10 мин.

  6. 6.

    Ако искате да получите типичната вкусна карамелизирана коричка на дъното на паелята, докато е завита с фолио, увеличете огъня до средно силен за 1-2 мин., но внимавайте да не загори!

  7. 7.

    Отстранява се от огъня и се оставя покрита още 5 мин. Сервира се с резенчета лимон.


Подходящи типове вина
Авг. 2013
Още подобни рецепти
Коментари