Веган тарта
Соевото сирене тофу вече е завзело веган позициите в българските кухни, но винаги може да поднесе вкусни изненади като тази ароматна тарта. В нея ролята на яйцата се изпълнява от смлените ленени семена.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 10 филии мек пълнозърнест хляб
- 100 мл зехтин
- 2 с. л. ленено семе
- 100 мл вряща вода
- 3 с. л. маслинена паста
- 300 г тофу
- 2 с. л. босилек, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън
- 1 с. л. лимонов сок
- ½ ч. ч. запечени орехи
-
2 големи домата или 5-6 чери доматчета, нарязани на кръгчета
Начин на приготвяне
- 1.
Изрязват се корите на хляба и всяка филия се разточва от двете страни, за да се изтъни. Намазват се с четка с малко зехтин от двете страни и се подреждат, като леко се застъпват, по дъното на форма за кекс. Отгоре се намазва маслинената паста
- 2.
Лененото семе се счуква или се смила и се залива с врящата вода. Оставя се да постои 5 мин.
- 3.
Тофуто се пасира заедно с босилека, чесъна, 4 с. л. зехтин, лимоновия сок и накиснатото ленено семе. Добавят се орехите. Подправя се със сол и смлян черен пипер на вкус. Сипва се върху маслинената паста. Отгоре се подреждат доматите, посоляват се и се поръсват с малко зехтин. Запича се 20 мин. във фурна, загрята на 200° С или докато леко се зачерви.