Веган стек с кашу и манатарки
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 1 стрък селъри, нарязан на кръгчета
- 1 морков, едро настърган
- 250 г едро смляно сурово кашу или орехи
- 1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
- 1 с. л. соево брашно или брашно от нахут
- 1 ч. л. салвия, нарязана на ситно
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 1 ч. л. прясна или ½ ч. л. сушена мащерка
- 2 щипки кимион
- 50 мл вермут или бяло вино
- ½ ч. ч. горещ зеленчуков бульон
- 2 с. л. зехтин за печене на стековете
- сол и шарен пипер на вкус
- за соса:
- 1 с. л. сушени гъби - манатарки, челядинки и др.
- 200 г печурки
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. брашно
- сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За соса сушените гъби се заливат с 1 ч. ч. вряща вода и се оставят да постоят 20 мин. Нарязват се на ситно. Печурките се нарязват на фини резенчета.
- 2.
В загретия зехтин се слагат празът, селърито и морковът. Разбърква се 1-2 мин. Добавят се ядките, бъркат се 1-2 мин., слагат се трохите, соевото брашно и подправките. Всичко се залива с виното и бульона. Разбърква се и още топло се оформя на плоски стекове, които се охлаждат.
- 3.
Стековете се изпичат с малко зехтин върху загрят тиган с незалепващо покритие от двете страни, докато се зачервят.
- 4.
В сгорещения зехтин се запържват нарязаните печурки за 2-3 мин. Когато останат на мазнина, се добавя брашното, разбърква се и се сипват сушените гъби заедно с водата, в която са киснали. Сосът се разбърква, докато се посгъсти. Подправя се със сол и пипер на вкус и накрая се добавя по желание 1 с. л. лимонов сок.