Веган сладки със стевия
Йоана от Кулинарно - в кухнята с Йоана ни гостува с тази веган рецепта за сладки, подсладени с фурми и стевия.
СъставНеобходими продукти за 16 броя
- 150 г обезкостени фурми
- 1 голям добре узрял банан
- 100 мл соево мляко или вода
- 50 г тахан от кашу
- ½ ч. л. стевия на прах или ¼ ч. л. течен концентрат
- щипка сол
- ½ ч. л. бакпулвер
- 200 г пълнозърнесто пшенично брашно
-
смесени бял и черен сусам за овалване
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се фурмите и бананът и се смилат в кухненски робот. Към тях по малко се добавя соевото мляко и се разбива, докато се получи пюре. Добавят се таханът от кашу и стевията. Разбива се за кратко, докато всичко се смеси. Пюрето се прехвърля в купа.
- 2.
Брашното се смесва със солта и бакпулвера. Добавят се към пюрето. Всичко се разбърква много добре, докато се получи лепкаво тесто.
- 3.
С намокрени във вода ръце от тестото се оформят топки, колкото голям орех. Овалват се в сусам и се подреждат в тава върху хартия за печене, като леко се притискат.
- 4.
Сладките се пекат в предварително нагрята фурна на 180° C за 18 минути.