Веган бургер с нахут
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г сварен нахут, отцеден
- 2 с. л. зехтин
- 1 малка глава червен лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 малка червена чушка, ситно нарязана
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- ½ ч. л. сушен риган
- 1 ч. л. млян кимион
- ⅓ ч. л. млян бахар
- ½ ч. л. млян кориандър
- ½ ч. л. пушен червен пипер
- 1 с. л. доматено пюре
- 50 г бяло вино
- 4 с. л. трохи от ръжен хляб
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
- сол и черен пипер на вкус
- 4 кръгли хлебчета
- за веган майонезата:
- 100 мл студено био соево мляко
- 200 мл олио от гроздови семки
- 1 ч. л. дижонска горчица
- ⅓ ч. л. лимонена киселина
- ⅓ ч. л. морска сол
- 1 скилидка чесън, пресована
- зелена салата, домати, червено зеле за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Нахутът се намачква с вилица.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се 2-3 мин., докато станат ароматни. Прибавят се червената и зелената чушка. Слагат се всички подправки. Разбъркват се, докато се засили ароматът им. Прибавят се доматеното пюре, магданозът и нахутът. Разбърква се на огъня 2-3 мин. Сипва се виното и се бърка непрекъснато, докато се изпари. Слагат се трохите. Подправя се със сол и пипер на вкус. Оформят се плоски кюфтета, които се оставят да се стегнат. Преди сервиране, може се се сложат в загрят тиган с лъжица зехтин, за да се запекат леко от двете страни.
- 3.
За веган майонезата всички продукти се сипват в тесен висок съд за пасиране. Слага се пасаторът на дъното, пуска се и бавно се изтегля догоре, докато сосът се сгъсти.
- 4.
Хлебчетата се срязват на две. Леко се запичат. Всяка половинка се намазва с майонезата, отгоре се поставя зеле, нахутено кюфте, резен домат и фино настъргано червено зеле и се поднася.