Варени раци
Във всеки кадиенски дом съществува рецепта за най-добрата смес от подравки за варени раци. Предлагаме ви нашата и сме сигурни, че ще ви хареса.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг речни раци или лангустини
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 ч. л. кориандър на зърна
- 2 карамфилчета
- 1 ч. л. бахар на зърна
- 1 с. л. морска сол
- ½ с. л. кайенски пипер
- 1 ч. л. чесън на прах
- 2 с. л. червен пипер
- 4 стръка прясна мащерка
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. синап
- 1 ч. л. копър
- 2 дафинови листа
- 4 кочана млечна царевица, срязани на четири
- 1,5 кг дребни пресни картофи, бели или червени
- 500 г пушена наденица, нарязана
- 4 малки глави лук
- 2 глави чесън, необелен
- 4 л вода
- за гарниране:
- резени лимон
- резени портокал
- копър
-
магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Раците се измиват многократно под течаща вода.
- 2.
Черният пипер, кориандърът, карамфилът и бахарът се счукват. Водата се слага да заври с подправките и солта. Добавят се кайенският пипер, чесънът на прах, червеният пипер, мащерката, риганът, синапът, копърът и дафиновите листа. Всичко се оставя да поври 10 мин.
- 3.
Слага се царевицата и се вари, докато омекне.
- 4.
Добавят се картофите, наденицата, лукът и чесънът. Оставят се да поврат 15 - 20 мин. или докато картофите омекнат.
- 5.
Пускат се раците, съдът се затваря и се варят 3 мин. Котлонът се изключва и се оставят затворени още 10 мин.
- 6.
Всичко се отцежда, обръща се върху маса, застлана с дебел слой вестници, гарнира се с резени лимон, портокал, нарязани копър и магданоз и се изяжда веднага.