Унгарски гулаш
Това сочно телешко блюдо с много домати, чушки и лук е безспорният символ на унгарската кухня, преминал границите на родината си и вече превърнал се в световна кулинарна класика.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин
- 700 г телешки шол, нарязан на кубчета
- 2 с. л. брашно
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 2 скилидки чесън, ситно накълцани
- 1 зелена чушка, нарязана на тънки ивици
- 1 червена чушка, нарязана на тънки ивици
- 2 с. л. доматено пюре
- 2 с. л. червен пипер
- 2 големи домата, обелени и нарязани на ситно
- 100 мл бяло вино
- 300 мл телешки, пилешки или зеленчуков бульон
- 4 с. л. ситно нарязан магданоз
- 4 с. л. заквасена сметана
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се разбърква с брашното и се изпържва на 2 порции до розово в загретия зехтин. Изважда се.
- 2.
В същата мазнина се слагат лукът, чесънът и чушките и се разбъркват на умерен огън 4-5 мин.
- 3.
Месото се връща при зеленчуците, добавят се червеният пипер и доматеното пюре. Разбъркват се 1-2 мин.
- 4.
Слагат се доматите, виното и горещият бульон. Гулашът се покрива с капак и се оставя да къкри около 1,5 часа. Когато месото омекне, се подправя със сол и пипер на вкус и се разбърква със сметаната и магданоза.