Турски лозови сармички

Миниатюрните размери на сармичките по тази рецепта ги прави подходящи както за парти хапки, така и за мезе към анасонова напитка или чаша вино.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за пълнежа:
- 500 г смляно месо
- 100 г ориз
- 3 глави лук, ситно нарязани
- 1 ч. ч. копър, магданоз и джоджен, ситно нарязани
- сол и пипер на вкус
- за сармичките:
- 1 с. л. масло
- 500 г лозови листа - пресни или консервирани
- лимонов сок
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се накисва в студена вода за 30 мин. Прецежда се.
- 2.
Лукът се поръсва с ½ с. л. сол, мачка се, докато стане прозрачен, залива се със студена вода и се прецежда. Отново се мачка със сол и пак се залива със студена вода.
- 3.
Лукът и всички съставки за плънката се омесват на кайма.
- 4.
Избират се по-дребни крехки листа с малки жилки. Отрязват се дръжките и се слагат в 2 л вряща вода с лимонов сок за 1-2 мин. Охлаждат се.
- 5.
Най-плътните и големи листа се слагат на дъното на тенджера. От останалите се завиват малки сармички. Подреждат се над листата. Заливат се със 750 мл вода, добавя се маслото, сол и лимонов сок на вкус, и се слагат да къкрят 35 - 40 мин.