Турска мусака с патладжани
Балканската кухня е истинско пиршество на смесванията. Затова и не е никак чудно, че рецептата за мусака се появява във всяка страна на полуострова, като безспорно турският вариант е един от най-интересните. В него заливката липсва, за сметка на обилното количество месо, патладжани и домати.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 1.5 кг патладжани
- 4 с. л. краве масло
- 3 глави лук, нарязани на ситно
- 500 г агнешка кайма
- 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
- 600 г домати
- 2 зелени чушки, нарязани на кръгчета
- 2 червени чушки, нарязани на кръгчета
-   сол на вкус
-   пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се обелват на ивици и се нарязват на кръгчета, поръсват се обилно със сол и се оставят да престоят около 20 мин.
- 2.
В половината от маслото се запържва лукът. Добавя се каймата и се разбърква, докато остане само на мазнина. Подправя се със сол и черен пипер и се сипва половината количество от доматите, обелени и нарязани на ситно. Оставя се да поври 5-6 мин.
- 3.
Патладжаните се изстискват, подсушават се и се изпържват в останалото масло. Подреждат се на дъното на тавичка. Отгоре се слага каймата, предварително смесена с магданоза, след което се редят чушките и останалите домати, нарязани на кръгчета.
- 4.
Всичко се залива с 4-5 с. л. гореща вода, покрива се с капак или фолио и ястието се слага да се пече в загрята на 180°С фурна за 20 мин. След това капакът се отстранява и мусаката се допича още 10 мин.
Вариации:
1. Прибавете слой варени картофи, нарязани на кръгчета.
2. Направете мусаката с телешка кайма.
3. Залейте с червено вино, вместо с вода.
4. Добавете към каймата нарязан спанак.