Тунизийска фарка
Този леко сладък и уханен тунизийски десерт, обединяващ типичните аромати и вкусове на Северна Африка, може да бъде приготвен и от предишната вечер, но току-що направен и топъл, е чудесен за закуска в някоя прохладна пролетна утрин.
СъставНеобходими продукти за 4
- 2 ч. ч. арабски кускус
- 2 ч. ч. вода
- ½ ч. ч. захар
- 3 с. л. фъстъчено или слънчогледово олио
- 1 с. л. настъргана кора от портокал
- 1 с. л. розова вода
- 1 пръчка канела
- 1 ч. ч. запечени ядки (орехи, бадеми, лешници, кедрови ядки)
- 100 г фурми, нарязани на ситно
- 100 г стафиди
- 1½ ч. ч. горещо прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат водата, захарта, портокаловата кора, розовата вода, канелата и олиото. Щом захарта се разтопи, канелата се маха, кускусът се залива със сиропа и се разбърква. Покрива се с капак и се оставя 10 мин. Разрохква се с вилица и се смесва с ядките и сушените плодове.
- 2.
Сместа се слага в тавичка и се покрива с фолио. Така може да се съхранява 24 часа в хладилника. Преди сервиране фолиото се отстранява и кускусът се запича за 20 мин. на 180° С, докато се затопли. Сервира се в купички с горещо мляко и мед, по желание.