Медени дъвчащи бонбони
Ако всички бяхме деца, едва ли щеше да има по-хубаво нещо от това сами да си правим дъвчащите бонбони и да ги ядем колкото ни се иска. Сигурни сме, че за мнозина от нас и в по-напреднала възраст това ще е голямо удоволствие.
СъставНеобходими продукти за около 20 броя
- 1 с. л. масло
- 300 мл мед
- 100 мл течна сметана 35%
- 2 щипки сода бикарбонат
- тъмен шоколад за гарниране, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Тавичка се намазва с половината от маслото и се слага в хладилника.
- 2.
Смесват се медът и сметаната и се слагат да врат на силен огън, без да се покриват, като се разбъркват, докато сместа достигне 145° С или добие светъл карамелен цвят.
- 3.
Отстранява се от огъня, добавя се содата за хляб, разбърква се и се сипва в намаслената тавичка. Изчаква се карамелът да се поохлади, но все още да е топъл и пластичен. Ръцете се намазват с масло и карамелът се изтегля, усуква и прегъва няколко минути, докато стане по-светъл на цвят.
- 4.
Накрая се разтегля на фитили с дебелина 2 см и се усуква. Нарязва се с ножица, намазана с масло, на малки бонбони с дължина 2-3 см.
- 5.
Всеки бонбон може да се увие в целофан. За да останат твърди и да запазят формата си, се съхраняват в хладилника. Може да се потопят наполовина в стопен тъмен шоколад.