Хрупкави гофрети
Макар и с история, която може да се проследи чак до ранното Средновековие, гофретите едва ли някога ще станат по-популярни от палачинките в България. Въпреки това още една изпробвана рецепта за вкусна закуска винаги ще е от помощ.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 броя
- 1½ ч. ч. брашно
- 2 с. л. царевично нишесте
- 1 пак. бакпулвер
- 2 с. л. захар
- 2 щипки сол
- 350 мл прясно мляко
- 2 ч. л. ябълков оцет
- 2 яйца
- 60 г стопено масло
- 1 щипка винена или лимонена киселина
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява с бакпулвера и нишестето. Добавят се захарта и солта.
- 2.
Разбъркват се заедно прясното мляко, оцетът и жълтъците. Добавят се маслото и брашнената смес. Внимава се да не се разбърква дълго, за да не станат гофретите жилави.
- 3.
Уредът за гофрети се загрява.
- 4.
Белтъците се разбиват на сняг с винената киселина и се прибавят на 2 пъти към сместа, като се разбърква леко и внимателно с шпатула.
- 5.
Уредът се намазва много леко с масло и в центъра се сипва малък черпак от тестото, затваря се и се изпича, докато добре се зачерви. Поднасят се топли.