Пържени филии с топъл ябълков сос
Хората са измислили всякакви начини да използват продуктите с изтичаща годност. Във времена на недоимък пържените филии са били изобретателна форма да се изяде коравият хляб. Традицията съществува във Франция, Испания, Англия,, а също и у нас. Тази рецепта е холандската версия, представена от Боб ван де Санде.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за филиите:
- 1 яйце
- 2 пакетчета ванилена захар
- 1 ч. л. канела
- 250 мл мляко
- 8 филии стар хляб
- 40 г масло
- за ябълковия сос:
- 1 кг ябълки
- сок от ½ лимон
- 100 мл вода
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. канела
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцето, ванилената захар, канелата и млякото се разбиват леко в дълбока чиния.
- 2.
Изрязват се коричките на хляба, филиите се овалват в яйчената смес една по една и се подреждат на купчина. Остатъкът от сместа се излива върху тях и се оставя да попие.
- 3.
Половината от маслото се загрява в голям тиган и половината от филиите се изпържват в него за 5 мин. до позлатяване. Изваждат се, тиганът се почиства и останалите филии се изпържват до златисто в остатъка от маслото.
- 4.
За соса ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на малки парченца.
- 5.
Парченцата ябълки се слагат във водата с 1 с. л. от лимоновия сок, захарта и канелата в голям дълбок съд и се оставят да заврат. Огънят се намалява, съдът се оставя полуотворен да къкри около 15 мин. От време на време се разбърква. Капакът се маха и котлонът се изключва.