Терин от патладжани и шоколад
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- за патладжаните:
- 2 средни патладжана, нарязани на тънки резени
- 3 с. л. морска сол
- 100 мл олио
- 1 с. л. масло
- 3 с. л. брашно
- 1 ч. ч. пудра захар
- 1 ч. л. канела
- за пълнежа:
- 400 г рикота или фина извара
- 3 яйца
- 100 г бисквитки амарети, натрошени
- 150 г стопен тъмен шоколад
- 6 с. л. пудра захар
- 50 г бадеми, запечени и нарязани на ситно
- 2 с. л. захаросани портокалови корички или 1 ч.л. настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне
- 1.
Солта се разтваря в 2 л вода и в нея се слагат резените патладжани за 20 мин. Измиват се и се подсушават.
- 2.
В тиган се загряват маслото и 2 с. л. от олиото. Резените патладжани се овалват в брашното и се изпържват от двете страни до лек златист цвят. Поставят се върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина, и се овалват в сместа от пудра захар и канела.
- 3.
За пълнежа всички съставки се разбъркват заедно с бъркалка.
- 4.
На дъното на продълговата форма за кекс се нареждат редове от патладжаните и се редуват с пълнежа, докато свършат. Завършва се с патладжани. Всичко се завива с алуминиево фолио и се запича 40 мин. във фурна, загрята на 160° С. Охлажда се и се слага в хладилника за една нощ. Теринът се сервира охладен, нарязан на резени, с топка ванилов сладолед и кафе.