Палачинки с маскарпоне
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 яйца
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 2 ч. ч. брашно
- 300 мл прясно мляко
- 350 мл газирана вода или бира
- 2 с. л. масло
- 4 с. л. маскарпоне или заквасена сметана
- 1 ч..ч. сладко или конфитюр по избор
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват леко с вилица или тел. Прибавят се захарта и солта.
- 2.
Брашното се пресява и се прибавя към яйцата. Разбърква се на гъста еднородна смес с помощта на бъркалка. Добавят се млякото и газираната вода, разбърква се добре и сместа се прецежда. Оставя се в хладилника да постои 1 час. Гъстотата на тестото трябва да бъде като на течна сметана. Ако е по-гъсто, палачинките ще станат по-дебели. В такъв случай може да се добавят още 30 - 50 мл газирана вода или прясно мляко.
- 3.
Маслото се стопява в тиган с диаметър до 26 см. Горещото масло се прибавя към тестото за палачинките и се разбърква. С черпак от сместа се сипва в сгорещения намаслен тиган. Палачинките трябва да са много тънки. Когато краищата им се зачервят, се обръщат от другата страна.
- 4.
Палачинките стават най-вкусни, ако преди наливането на всеки черпак тесто в тигана се стопи малка бучка масло.
- 5.
Поднасят се с малко маскарпоне или заквасена сметана и голяма лъжица сладко.