Тулумби
Тулумбичките са любими български сладости, които идват от съседна Турция и доскоро бяха запазени само за сладкарниците. Тази рецепта с пълна и вкусна сила разбива монопола на заведенията.
СъставНеобходими продукти за 30-40 броя
- за тестото:
- 400 мл вода
- 50 г масло
- ½ ч. л. сол
- 1½ ч. ч. брашно
- 3 яйца
- 500 мл олио за пържене
- за сиропа:
- 3 ч. ч. захар
- 600 мл вода
- 1 ч. л. лимонов сок
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1 шушулка бурбонска ванилия
-
1 с. л. розова вода, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Всички продукти за сиропа се смесват и се слагат да врат на умерен огън за 10 мин. Охлажда се.
- 2.
За тестото в тенджерка се смесват водата, маслото и солта. Щом заври, огънят се намалява и се добавя брашното наведнъж. Бърка се с дървена лъжица, докато стане на топка и се отдели от стените на съда. Отстранява се от огъня и се охлажда 2-3 мин., като се разбърква от време на време. Добавят се яйцата едно по едно. Всяко следващо се добавя, след като предишното се поеме напълно от сместа.
- 3.
Олиото се сгорещява на умерена температура от 150°С.
- 4.
Тестото се напълва в пош или шприц със звездовиден накрайник. Може да се шприцоват тулумби направо в мазнината или да се оформят с еднаква дължина върху хартия за печене. Слагат се заедно с хартията в загрятата мазнина. Пържат се около 7 мин. до златисто жълт цвят на 150° С . Пърженето продължава на 170° С за още 4 - 8 мин. в зависимост от дебелината им или докато получат хубав карамелен цвят.
- 5.
Слагат се върху кухненска хартия, за да се попие излишната мазнина и още горещи се слагат в охладения сироп. Разбъркват се от време на време, за да поемат повече сироп. Отцеждат се, слагат се в чиния и се слагат в хладилника за 1-2 часа. Сервират се, докато са още хрупкави.