Цветно месно руло
Контрастните по цвят и по вкус слоеве от зеленчуци, месо и тесто със сигурност правят рецептата за това руло изненадваща, но не и сложна за приготвяне.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- за каймата:
- 500 г смляно телешко месо
- 2 с. л. заквасена сметана
- 4 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
- 1 ч. л. смлян шарен пипер
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. кимион
- 2 с. л. ситно нарязан праз или кромид
- 1 яйце
- 1 ч. л. горчица
- сол на вкус
- за вътрешността на рулото:
- 4 големи червени печени чушки
- 200 г сирене, настъргано
- 1 яйце
- 100 г нарязано на кубчета топено пушено сирене
- 1 щипка чесън на гранули
- 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- за зеления пълнеж:
- 1 с. л. зехтин Extra Virgin
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 200 г пресен или замразен спанак
- 500 г бутертесто
- 1 яйце
- семена за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Каймата се омесва в продължение на 7-8 мин. с всички продукти.
- 2.
Чушките се срязват по дължина и се подреждат във форма на правоъгълник върху фолио за свежо съхранение. Сиренето се разбърква с яйцето, топеното сирене, чесънът и магданозът. Сместа се разпределя в центъра на чушките и се завиват на руло.
- 3.
Каймата се разстила във форма на правоъгълник върху напръскано с вода фолио за свежо съхранение. В центъра се поставят пълнените чушки и всичко заедно се завива на голямо руло. Слага се в тавичка и се запича за 30 мин. във фурна, загрята до 200° С.
- 4.
Зехтинът се загрява, слага се чесънът и след няколко секунди се добавя спанакът. Разбърква се, докато леко завехне. Подправя се със сол и пипер на вкус и се отцежда много добре от отделената течност.
- 5.
Бутертестото се разточва леко, в центъра се разстила зеленият пълнеж, върху него се слага запеченото руло и се завива стегнато. Намазва се с яйце и се поръсва със семена по желание - мак, сусам, лен. Запича се на 200° С още 20-30 мин.