Цветни коледни прозорчета
Слагайте престилката, запрятайте ръкави и творете - елхички, ангелчета, снежинки. Внесете още уют в дома си с естествена и оригинална украса, която сте направили сами, а е и много вкусна.
СъставНеобходими продукти за 30-40 броя
- 200 г цветни твърди бонбони (жълти, зелени, червени, виолетови)
- 100 г краве масло
- 1 ч. ч. захар на ситни кристали
- 1 ч. л. бакпулвер
- щипка сол
- 1 яйце
- 50 г заквасена сметана
- 1 ч. л. кора от портокал, фино настъргана
- 1 ч. л. кора от лимон, фино настъргана
- 2½-3 ч. ч. брашно
Начин на приготвяне
- 1.
Бонбоните от всеки цвят се слагат в отделна торбичка и се натрошават на ситно с точилка или друг подходящ уред.
- 2.
Тестото се приготвя, като се разбива маслото на пяна. Прибавят се захарта, солта, бакпулверът и солта и отново се разбива. Слагат се яйцето, сметаната и настърганите кори. Разбърква се и се добавя брашното. Оформя се топка, като се меси възможно най-малко. Оставя се в хладилника за 1 час.
- 3.
Тестото се разточва върху лист хартия за печене на пласт с дебелина 3-4 мм и от него се изрязват сладки с различна форма. В средата на сладките се изрязват с по-малки форми или с малък нож прозорчета, след което се поставят в тава върху хартия за печене. Всяко прозорче се запълва с натрошени бонбони в различни цветове.
- 4.
Сладките се пекат в загрята фурна на 180°С около 10 мин., докато бонбоните се разтопят. Внимава се сладките да не порозовяват много и да не се карамелизират бонбоните.