Цветна салата
Тя е хрупкава и свежа, натурална и полезна - една от вкусните вариации на тема пъстри есенни салати. Съчетанието на сладките плодове, землистите зеленчуци и дълбокия, пикантно-млечен вкус на овчето сирене със свежестта на лимона и ментата превръща този микс, приготвен от Гери Лазарова от Мус от краски и мечти, в чисто удоволствие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 с. л. сурови тиквени семки
- 2 глави червено цвекло
- 2 круши, добре узрели, но твърди
- 2 ябълки, сладки и твърди
- 2 моркова
- 4 с. л. зехтин
- 3 с. л. лимонов сок
- 150 г овче сирене
- 4 стръка прясна мента
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквените семки се запичат за минута-две в сух тиган с незалепващо покритие и се изваждат от тигана, за да изстинат.
- 2.
Почистените цвекло, круши, ябълки и моркови се настъргват на ренде. Овкусяват се със зехтина, лимоновия сок и сол на вкус.
- 3.
Салатата се сервира, като всяка порция се гарнира с натрошено или нарязано на малки кубчета овче сирене, една супена лъжица тиквени семки и няколко листенца прясна мента.