Цветна панакота в чаша
Добрият външен вид на този десерт е едва ли не най-малко забележителното му качество. Щом изглежда така, представете си вкуса му и бързо се отправете към кухнята.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г сметана 35%
- 1 с. л. желатин
- 150 г тъмен шоколад, нарязан
- 100 г бял шоколад, нарязан
- 30 г бонбони “Виолетки”, натрошени
- за соса:
- 100 г замразени боровинки или пресни ягоди
- 100 г сладко от боровинки или малини
- 2 с. л. коняк
- бишкоти или пурички за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода. Белият шоколад и виолетките се слагат в купа. В друга купа се слага тъмният шоколад.
- 2.
Сметаната се слага да заври. Добавя се желатинът, отстранява се от огъня и се разбърква, за да се разтвори. Сметаната се разделя на две и с нея се заливат белият и тъмният шоколад в двете купи. Разбърква се, докато се стопят шоколадът и виолетките. Охлаждат се добре.
- 3.
В студени чаши се сипва от тъмната шоколадова смес, закрепват се в хладилника под наклон, за да се втвърдят. Изваждат се и се налива от бялата смес. Ако се е сгъстила много, се слага на водна баня да се втечни. Отново се охлажда.
- 4.
Боровинките се размразяват и се смесват със сладкото и коняка. С получения сос се заливат чашите и се поднасят с бишкоти или пурички.
- 5.
Няколко бонбона "Виолетки” може да се разтопят върху хартия за печене или върху силиконово килимче във фурна, загрята до 200° С. Охлаждат се и се използват за гарниране.