Цветен шоколадов терин
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- 300 г бял шоколад
- 150 г тъмен шоколад 75%
- 200 мл леко плодово червено вино
- 1 звезден анасон
- 1 пръчка канела
- 50 мл кокосов или портокалов ликьор
- 300 г меко масло
- 300 мл сметана за разбиване
- за соса:
- 200 г пресни или замразени малини
- 30 г захар
- 1 стрък мента
-
бишкоти или пълнозърнести бисквити за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Червеното вино се слага да заври с канелата и анасона и се редуцира до 100 мл.
- 2.
Белият и тъмният шоколад се нарязват на ситно. Белият се разделя на две. Слагат се в три топлоустойчиви купи. Към едната купа с бял шоколад се добавя половината от редуцираното вино, а към другата - кокосовият ликьор. В тъмния се слага останалото редуцирано вино. Маслото се разделя на три и се добавя, нарязано на кубчета, към всяка от купите. Ако има нужда, се стопяват на водна баня или в микровълновата фурна, като се разбъркват на всеки 20 сек. Охлаждат се.
- 3.
Сметаната се разбива на сняг, разделя се на три и се прибавя към всяка от купите с шоколад. Ако се пресече, купата се връща на водна баня за няколко секунди при енергично разбъркване, докато се изглади кремът.
- 4.
Дъното на продълговата форма за кекс се облича с прозрачно фолио. Сипват се последователно трите вида шоколадов крем. Оставя се в хладилник за 8 часа. Нарязва се с остър тънък нож, потопен в гореща вода.
- 5.
За соса малините се пасират заедно със захарта и ментата. Прецежда се от семките и се поднася с парче от терина и бишкота или пълнозърнеста бисквита.