Цитрусов сладолед с бишкотени пръчици
Домашният сладолед е важна и отговорна задача - когато започнете да го правите, веднага ще бъдете завладени от желанието да експериментирате с аромати и вкусове. Предлагаме ви да започнете с класическата цитрусова комбинация от лимон и портокал.
СъставНеобходими продукти за 4-5 порции
- за сладоледа:
- 120 г захар
- 1 с. л. лимонова кора, фино настъргана
- 1 с. л. портокалова кора, фино настъргана
- 1 шушулка вaнилия
- 80 мл лимонов сок
- 50 мл портокалов сок
- 5 жълтъка
- 250 мл сметана за разбиване
- за соса:
- 200 г захар
- 60 мл коняк
- 1 ч. л. портокалова кора, фино настъргана
- 50 мл портокалов сок
- 50 мл лимонов сок
- за бишкотените пръчици:
- 120 г масло
- 150 г фина кристална захар
- 80 г смлени бадеми
- 70 г брашно
- ½ ч. л. бакпулвер
- 5 белтъка
- 50 г тъмен шоколад, нарязан на парченца
- 1 пакетче ванилена захар
-
2 с. л. филирани бадеми за поръсване, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат захарта, лимоновата, портокаловата кора, семенцата на ванилията и двата вида сок за сладоледа. Оставят се на умерен огън да поврат 6-7 мин., докато сиропът стане гъст, но не е започнал да се карамелизира.
- 2.
През това време жълтъците се разбиват 2-3 мин. на пяна. При непрекъснато разбиване с миксера се добавя на тънка струя врящият сироп. Продължава да се разбива 4-5 мин., докато сместа се сгъсти, просветлее и се охлади.
- 3.
Разбива се сметаната и се добавя внимателно към лимоновата смес. Сипва се в чашки или в купа и се замразява поне 6 часа.
- 4.
За соса всички продукти се слагат да заврат заедно и се оставят да поврат 2-3 мин., докато се получи сиропообразна консистениция. Охлажда се.
- 5.
Маслото за бишкотените пръчици се стопява и леко се охлажда. Смесват се захарта, бадемите, пресятото брашно с бакпулвера и се разбъркват добре. Разбиват се с миксер на средни обороти заедно с белтъците, докато добре се смесят и постепенно се добавя маслото. Накрая се слагат шоколадовите парченца. Сместа се сипва в тава 20 х 30 см, застлана с хартия за печене. Пече се около 20 мин. във фурна, загрята на 190˚ С. Охлажда се 5 мин., изважда се от тавата, поставя се върху решетка и се поръсва се с пудра захар. Оставя се да се охлади напълно. Нарязва се на пръчици, преди да се сервира със сладоледа.
- 6.
Сладоледът се поднася залят с лъжица от соса и парченце бишкота.