Целина с мед и стафиди
Ето една необичайна и много вкусна рецепта за десерт с целина. Тъй като ароматът на целината има изявени цитрусови нотки, успехът на съчетаването й с портокали е логичен. А нежният английски крем, ядките и стафидите в този зеленчуков десерт са просто за разкош.
СъставНеобходими продукти за 4
- за крем англез:
- 200 мл прясно мляко
- 300 мл сметана
- 5 жълтъка
- 150 г захар
- 1 ч. л. ванилена захар
- за целината:
- 400 г целина
- 1 с. л. лимонов сок
- 50 г портокалов ликьор или коняк
- 200 мл портокалов сок
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- 1 с. л. масло
- 2 с. л. запечени орехи
- 100 г стафиди
- 1 портокал, разделен на резенчета
- 3 с. л. захар
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото и сметаната за крема се кипват. Жълтъците се разбиват със захарта на гъст крем. Врящата течност се налива в жълтъците малко по малко при непрекъснато разбиване. Добавя се ванилията. Охлажда се, като се разбърква от време на време, за да не хване коричка.
- 2.
Целината се обелва и се нарязва на кръгчета с дебелина 0,5 см. Слага се веднага в съд с 2 ч. ч. вряща вода с 1 с. л. лимонов сок за 5 мин. После се нарязва на различни формички.
- 3.
В тиган се слагат маслото, кората и сокът от портокал, стафидите, ликьорът и захарта. След като всичко заври и се посгъсти, се добавят орехите и формичките целина. Ври не повече от 2-3 мин.
- 4.
Целината се сервира с крем англез, орехови ядки, стафиди и резенчета портокал.
Препоръчани напитки: сухо пенливо вино; шардоне в стил "нов свят"; плодов совиньон блан; сух фурминт или полусухо токайско; грапа; портокалов ликьор; уиски