Начало За нас Реклама Контакти

Целина с мед и стафиди

Снимка за Целина с мед и стафиди
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ето една необичайна и много вкусна рецепта за десерт с целина. Тъй като ароматът на целината има изявени цитрусови нотки, успехът на съчетаването й с портокали е логичен. А нежният английски крем, ядките и стафидите в този зеленчуков десерт са просто за разкош.

СъставНеобходими продукти за 4

  • за крем англез:
  • 200 мл прясно мляко
  • 300 мл сметана
  • 5 жълтъка
  • 150 г захар
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • за целината:
  • 400 г целина
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 50 г портокалов ликьор или коняк
  • 200 мл портокалов сок
  • 1 ч. л. настъргана кора от портокал
  • 1 с. л. масло
  • 2 с. л. запечени орехи
  • 100 г стафиди
  • 1 портокал, разделен на резенчета
  • 3 с. л. захар

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Млякото и сметаната за крема се кипват. Жълтъците се разбиват със захарта на гъст крем. Врящата течност се налива в жълтъците малко по малко при непрекъснато разбиване. Добавя се ванилията. Охлажда се, като се разбърква от време на време, за да не хване коричка.

  2. 2.

    Целината се обелва и се нарязва на кръгчета с дебелина 0,5 см. Слага се веднага в съд с 2 ч. ч. вряща вода с 1 с. л. лимонов сок за 5 мин. После се нарязва на различни формички.

  3. 3.

    В тиган се слагат маслото, кората и сокът от портокал, стафидите, ликьорът и захарта. След като всичко заври и се посгъсти, се добавят орехите и формичките целина. Ври не повече от 2-3 мин.

  4. 4.

    Целината се сервира с крем англез, орехови ядки, стафиди и резенчета портокал.

Препоръчани напитки: сухо пенливо вино; шардоне в стил "нов свят"; плодов совиньон блан; сух фурминт или полусухо токайско; грапа; портокалов ликьор; уиски

Ноем. 2009
Още подобни рецепти
Коментари