Царевични ньоки със сос от синьо сирене
Ньоките са важна част от огромното семейство на прясната паста, защото се приготвят много лесно. С тях няма нужда да точите внимателно и фино или пък да притежавате лъскава машина за паста, за да се потопите в автентичните италиански вкусове.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- ½ ч. ч. царевичен грис
- ½ ч. ч. пшенично брашно
- 200 г рикота или фина извара
- 50 г пармиджано, настъргано
- 1 ч. ч. пасирана печена тиква или пасирани сварени моркови
- 1 яйце
- 1 ч. л. нарязана прясна салвия или сушена
- сол и пипер на вкус
- за соса:
- 100 г горгонзола или друго меко синьо сирене
- 100 мл сметана
- 100 мл прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1.
Замесва се меко тесто от гриса, брашното, рикотата, пармиджаното, тиквата, яйцето и салвията. Не се бъркат прекалено дълго.
- 2.
С лъжичка се взема от тестото, овалва се в брашно и се оформят сферични или по-издължени ньоки, които се прекарват по най-грапавата страна на кухненско ренде, за да се надупчи повърхността им.
- 3.
Кипват се 2 л вода с 1 ч. л. сол. Ньоките се пускат във врящата вода да къкрят, докато изплуват. Изваждат се с решетеста лъжица.
- 4.
Сгорещяват се млякото и сметаната. Слага се натрошеното сирене и се разбърква, докато се разтопи.
- 5.
Ньоките се сервират със соса и с листенца салвия.