Царевична пита с месо
Царевицата в Чили, подобно и на много други страни в Америките, е в основата на най-разнообразни ястия като тази напластена пита с типичното за региона телешко месо.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 6 кочана млечна царевица или 5 ч. ч. замразена царевица
- 200 мл прясно мляко
- 2 с. л. масло
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 домат, ситно нарязан
- 1 малка люта чушка, ситно нарязана
- 1 с. л. ракия
- 4 яйца
- 4 с. л. настърган пармезан или кашкавал
- 1 с. л. кафява захар за карамелизиране, по желание
- сол на вкус
- за пълнежа:
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 2 с. л. олио
- 1 ч. л. лют червен пипер
- 1 ч. л. риган
- 500 г телешка кайма
- 2 с. л. маслини
- 2 с. л. стафиди
- 2 сварени яйца
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Кочаните се обелват и зърната се настъргват на ренде или се изрязват с нож и се пасират в блендер заедно с млякото.
- 2.
Маслото се стопява и в него се слагат лукът, доматът и лютата чушка. Разбъркват се на умерен огън, докато лукът се зачерви. Добавя се царевичната смес при непрекъснато разбъркване. Подправя се със сол и пипер на вкус. Сместа трябва да стане гъста, но да не изглежда суха. Охлажда се и се прибавя ракията.
- 3.
Слагат се разбитите жълтъци, разбърква се и се сипват разбитите на сняг белтъци.
- 4.
За пълнежа олиото се загрява и в него се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 1-2 мин. и се слага пиперът. Добавя се месото, посолява се, прибавя се риганът и се разбърква, докато остане на мазнина и е напълно готово. Прибавят се стафидите.
- 5.
Голяма форма за печене или малки формички се намазват с масло и се сипва половината от царевичната смес. Отгоре се слага слой от плънката, поръсва се с маслините и резени от яйцата и се покрива с останалата смес. Поръсва се с настъргания пармезан и захарта.
- 6.
Пече се в загрята фурна около 40 мин., докато се зачерви и захарта се карамелизира.