Трицветен пастет от сирене
Този изключително апетитен пастет идеално ще се впише в групата на ордьоврите за всяка празнична вечеря. Палитрата от сирена е допълнена с колекция от свежи подправки и орехи, а всичко това е поднесено в атрактивна, цветово аранжирана форма.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за синия слой:
- 200 г синьо сирене, настъргано
- 100 г крем-сирене
- 1 ч.л. лимонов сок
- за розовия слой:
- 300 г сирене тип "Дунавия", леко обезсолено
- 1 с.л. заквасена сметана
- 2 с.л. нарязан на ситно джоджен
- 2 с.л. нарязан на ситно магданоз
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 скилидка чесън, пресована
- за оранжевия слой:
- 200 г чедар, ситно настърган
- 200 г крем-сирене
- 4 с.л. препечени орехи, ситно скълцани
- 1 с.л. нарязан зелен лук
- за гарниране:
- нарязани на ситно зелени подправки - копър, магданоз, джоджен
- нарязани на ситно орехи
- резени зеленчуци - целина, морков, краставица
Начин на приготвяне
- 1.
Правоъгълна форма за сладкиши се покрива с фолио за свежо съхранение.
- 2.
Синьото сирене се разбърква с дървена лъжица заедно с крем-сиренето и лимоновия сок. Поставя се на дъното на формата.
- 3.
За розовия слой джодженът, магданозът и чесънът се разбиват със сметаната. Прибавят се към сиренето и се разбъркват с дървена лъжица заедно с доматеното пюре. Сместа се сипва върху синия слой.
- 4.
За оранжевия слой чедарът се разбърква с крем-сиренето, орехите и лука. Сместа се разстила върху розовия пласт. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се слага да се стегне в хладилника поне 2 часа. Обръща се върху чиния за сервиране и се гарнира с ядките, зелените подправки и резени зеленчуци.