Начало За нас Реклама Контакти

Трицветен мус

Снимка за Трицветен мус
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Десертите често са възторжената кулминация на вечерята. Затова умелото съчетаване на няколко аромата е успешен подход за подобаващия финал на кулинарния празник.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 яйца
  2. 1 ч. ч. захар за яйцата
  3. 1 шушулка ванилия
  4. 50 мл тъмен ароматен ром
  5. 1 с. л. желатин
  6. 50 мл много силно еспресо
  7. 100 г тъмен шоколад
  8. 2 белтъка
  9. 2 с. л. захар за белтъците
  10. 1 ч. ч. сметана за разбиване
  11. 100 г тъмен шоколад за украса
  12.  свежи или захаросани плодове за украса
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Яйцата се разбъркват със захарта и се слагат на водна баня при непрекъснато разбъркване. Щом се сгъстят, се отстраняват от огъня. Прибавят се семенцата на шушулката ванилия.

  2. 2.

    Желатинът се накисва в 4 с. л. студена вода и се разтваря на водна баня. Прибавя се към яйчната смес. Добавя се ромът. Кремът се разделя на три.

  3. 3.

    Към едната част се прибавя стопеният шоколад, към другата се добавя кафето, а към третата – ванилената захар.

  4. 4.

    Белтъците се разбиват със захарта. Сметаната се разбива на твърд сняг. Смесват се. Получената смес се разделя на три и всяка част внимателно се разбърква съответно с шоколадовия, кафеения и ваниловия крем.

  5. 5.

    Мусът се сипва на пластове в стъклени чаши. Може да се приготви от предния ден.

  6. 6.

    Шоколадът за украса се стопява, охлажда се до 32˚ С, намазва се с лъжичка върху ацетатно фолио за шоколад или върху хартия за печене и със сладкарски гребен се оформя на ивици. Фолиото или хартията се завиват на руло, фиксират се с кламер и се оставят, за да се втвърди шоколадът. Доохлажда се в хладилника. След това лесно се разделя на ивички, с които се украсяват кремовете.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари