Трицветен мус
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 яйца
- 1 ч. ч. захар за яйцата
- 1 шушулка ванилия
- 50 мл тъмен ароматен ром
- 1 с. л. желатин
- 50 мл много силно еспресо
- 100 г тъмен шоколад
- 2 белтъка
- 2 с. л. захар за белтъците
- 1 ч. ч. сметана за разбиване
- 100 г тъмен шоколад за украса
-
свежи или захаросани плодове за украса
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбъркват със захарта и се слагат на водна баня при непрекъснато разбъркване. Щом се сгъстят, се отстраняват от огъня. Прибавят се семенцата на шушулката ванилия.
- 2.
Желатинът се накисва в 4 с. л. студена вода и се разтваря на водна баня. Прибавя се към яйчната смес. Добавя се ромът. Кремът се разделя на три.
- 3.
Към едната част се прибавя стопеният шоколад, към другата се добавя кафето, а към третата – ванилената захар.
- 4.
Белтъците се разбиват със захарта. Сметаната се разбива на твърд сняг. Смесват се. Получената смес се разделя на три и всяка част внимателно се разбърква съответно с шоколадовия, кафеения и ваниловия крем.
- 5.
Мусът се сипва на пластове в стъклени чаши. Може да се приготви от предния ден.
- 6.
Шоколадът за украса се стопява, охлажда се до 32˚ С, намазва се с лъжичка върху ацетатно фолио за шоколад или върху хартия за печене и със сладкарски гребен се оформя на ивици. Фолиото или хартията се завиват на руло, фиксират се с кламер и се оставят, за да се втвърди шоколадът. Доохлажда се в хладилника. След това лесно се разделя на ивички, с които се украсяват кремовете.