Три вида кростини
Кростините са тънки препечени хрупкави филийки хляб със зехтин, гарнирани с безброй съчетания от зеленчуци, сирена, плодове, морски дарове, ядки и месо.
СъставНеобходими продукти за 30 броя
- 30 косо срязани филийки от франзела
- за кростини с прошуто, розов грейпфрут и червен лук:
- 10 тънки резена прошуто или хамон
- 1 розов грейпфрут
- 1 малка глава червен лук
- 2-3 листа зелена салата или рукола
- препечени кедрови ядки или орехи
- смлян пипер меланж
- за кростини с печени чушки, лук и маслини:
- 2 печени чушки
- 10 маслини без костилки
- 1 малка глава червен лук
- ½ краставица
- листа босилек
- 2-3 стръкчета прясна мащерка
- тънки резени пармезан или кашкавал
- 10 листа босилек
- нарязани белени бадеми
- черен пипер и сол на вкус
- за кростини със синьо сирене с круша и орехи
- 100 г синьо сирене
- 4-5 листа рукола или зелена салата
- 1 круша, нарязана на тънки резени
- 50 г препечени цели орехови ядки
- лимонов сок
- розов пипер на зрънца или шарен пипер, на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Филийките се препичат в нагорещена фурна на 190 ° С и още горещи се намазват с качествен зехтин. Зехтинът може да се овкуси, като се загрее и му се прибавят нарязани билки, чесън или сухи подправки.
- 2.
За кростините с грейпфрут прошутото се нагъва на хармоника и се слага върху препеченото хлебче. Гарнира се с листенце зелена салата, кръгче червен лук и филенце от розовия грейпфрут.
- 3.
Поръсва се със смлян пипер меланж и кедрови ядки.
- 4.
За втория вид кростини чушките се нарязват на тънки ивици. Лукът се нарязва на полумесеци, намазва се със зехтин, поръсва се с пипер и се слага да се запече върху хартия на 200° С, докато краищата му леко се карамелизират.
- 5.
Филийките се гарнират парченца печени чушки, резен печен лук, парченце пармезан, листенце босилек, маслина и резенче краставица. Поръсват се с печените бадеми и прясна мащерка.
- 6.
Филийките за кростините с круша се покриват с листенце рукола, гарнират се с тънки резени синьо сирене и круша.
- 7.
Поръсват се с няколко капки лимонов сок и се гарнират с розов пипер и орехова ядка.