Тортиля по кастилски
Класическата кастилска тортиля е обичана и почитана в родината си. В централна Испания често посрещат гости с нея, дори по официални поводи - почти както ние в България ритуално предлагаме питка или погача.
СъставНеобходими продукти за 8
- 500 г картофи
- 1 ч. ч. олио
- 1 малка глава лук, нарязана на полумесеци
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 100 г чорисо
- 6 яйца
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват и се нарязват на тънки кръгчета. В дълбок тиган се сгорещява олиото и в него се изпържват картофите до златисто. Отцеждат се от мазнината в цедка или гевгир.
- 2.
В същия тиган в 1 с. л. от олиото се запържват лукът и чесънът. Добавя се чорисото и се разбърква, докато стане ароматно. Връщат се картофите. Разбъркват се.
- 3.
Яйцата се разбиват с малко сол и магданоза. Сипват се в тигана при картофите. Всичко се оставя на слаб до умерен огън, под капак, докато се зачерви от долната страна. Тиганът се разтръсква от време на време.
- 4.
Щом се зачерви, тортилята се обръща върху голяма плоска чиния и отново се слага в тигана да се зачерви и от другата страна. Сервира се нарязана на парчета.