Тортички от патладжан и пушен кашкавал
Патладжанът е чудесен зеленчук, който предлага множество възможности за кулинарно творчество. Предлагаме ви го в едно фино предястие с пушен кашкавал, камби и стафиди. Резултатът от тази рецепта определено ще ви очарова.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 патладжана, нарязани на тънки кръгчета
- 3 с.л. олио
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 2 с. л. балсамов оцет
- 2 с. л. стафиди
- 1 с. л. мед
- 1 с. л. доматено пюре
- 2 червени камби, нарязани на парченца
- 200 г пушен кашкавал, настърган
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се посоляват обилно и се оставят да се отцедят 15 мин. Измиват се, подсушават се, намазват се с олио и се слагат в загрята на 200°С фурна да се изпекат за 10–12 мин.
- 2.
В останалото загрято олио се слага лукът. Бърка се 5–10 мин. на умерен огън, докато омекне. Прибавят се стафидите, медът и балсамовият оцет. Всичко се разбърква, докато се редуцира оцетът. Слагат се камбите и доматеното пюре. Посолява се на вкус и след 3–4 мин. се сваля от огъня.
- 3.
Дъното на топлоустойчиви купички или чаши се покрива със слой патладжани, слага се плънка и малко пушен кашкавал, отново се слагат ред патладжани, плънка и пушен кашкавал.
- 4.
Тортичките се пекат във фурна на 180°С 12–15 мин. Обръщат се върху чиния. Сервират се топли или студени с прясна салата.
Вариации:
Опитайте с козе сирене.