Тортичка от сирене бри
Ядките в тази рецепта чудесно подхождат на финото сирене бри, за което собственият му лешников аромат е важен отличителен белег. Едва загатнатата пикантност пък превръща това предястие в едно добро и стимулиращо апетита начало на всяка вечеря.
СъставНеобходими продукти за 4
- 2 малки питки сирене бри
- 500 г бутертесто
- 2 с. л. орехи, ситно скълцани
- 2 с. л. лешници, нарязани
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. зехтин
- 1 ч. л. ситно настъргана лимонова кора
- 1 малка скилидка чесън, пресована
- 1 малка сушена червена чушка, ситно натрошена
- 1 с. л. сушени домати, нарязани на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Всяка питка бри се разрязва хоризонтално на две части.
- 2.
Бутертестото се изрязва на кръгове с диаметър 2-3 см по-голям от този на питките сирене. Със същия диаметър се изрязва и хартия за печене. Всеки кръг тесто се поставя върху кръг хартия и слага в топлоустойчиви купи с диаметъра на сиренето, така че да се образува малък ръб от тестото. Пекат се в загрята фурна на 200° С за около 10 мин. Когато започнат да се надигат, се изваждат от фурната и се натискат, за да спаднат. Отново се слагат във фурната, докато леко порозовеят.
- 3.
Всяка питка сирене се поставя в центъра на приготвените купи от бутертесто с разрязаната страна нагоре.
- 4.
Смесват се орехите, лешниците, зехтинът, чесънът, магданозът, чушката и доматите. Сместа се разпределя върху питките сирене. Отново се слагат да се запекат за 10 мин. на 200° С или докато сиренето се разтопи.
Поднасят се топли.