Начало За нас Реклама Контакти

Торта от тиквички и рикота

Снимка за Торта от тиквички и рикота
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Защо тиквичките трябва да са винаги само пържени с кисело мляко и чесън? Направете торта! Облегнете се удобно назад, изчакайте реакцията на домочадието и ще останете учудени колко много ще се услади тази солена торта. Можете да я сервирате като чудесно студено предястие, а става и за основно при лека вечеря.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 600 г тиквички
  • 200 г моркови
  • 400 г сирене рикота или обезсолено сирене Дунавия
  • 100 г сирене скаморца или пушен кашкавал, нарязан на малки кубчета
  • 100 г. зелени маслини с чушка
  • 50 г печени орехи или бадеми
  • 1 с. л. пресен копър, нарязан на ситно
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 скилидка пресован чесън, по желание
  • 1 ч. ч. олио за пържене
  •   сол на вкус
  •   пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Тиквичките и морковите се нарязват по дължина на тънки парчета. Тиквичките се изпържват от двете страни в олио и се отцеждат добре от мазнината.

  2. 2.

    Морковите се бланшират за 2 мин. във вряща подсолена вода и се подсушават.

  3. 3.

    Рикотата се смесва с маслините, скаморцата, копъра, чесъна и ядките. Подправя се със сол, лимонов сок и пипер на вкус.

  4. 4.

    Дъното и стените на малка тавичка се покриват с фолио и върху него се подреждат резенчетата тиквичка и морков. В средата се изсипва сместа от сирене и се заравнява. Отгоре се покрива с останалите тиквички. Тортата се слага да престои в хладилника за 1-2 часа. Преди поднасяне се освобождава от фолиото и се нарязва.

Съвет:
Ако искате тортата да е диетична, вместо да пържите тиквичките, може да ги бланширате в подсолена вряща вода.

Юли 2007
Още подобни рецепти
Коментари