Торта от тиквички и рикота
Защо тиквичките трябва да са винаги само пържени с кисело мляко и чесън? Направете торта! Облегнете се удобно назад, изчакайте реакцията на домочадието и ще останете учудени колко много ще се услади тази солена торта. Можете да я сервирате като чудесно студено предястие, а става и за основно при лека вечеря.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 600 г тиквички
- 200 г моркови
- 400 г сирене рикота или обезсолено сирене Дунавия
- 100 г сирене скаморца или пушен кашкавал, нарязан на малки кубчета
- 100 г. зелени маслини с чушка
- 50 г печени орехи или бадеми
- 1 с. л. пресен копър, нарязан на ситно
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 скилидка пресован чесън, по желание
- 1 ч. ч. олио за пържене
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквичките и морковите се нарязват по дължина на тънки парчета. Тиквичките се изпържват от двете страни в олио и се отцеждат добре от мазнината.
- 2.
Морковите се бланшират за 2 мин. във вряща подсолена вода и се подсушават.
- 3.
Рикотата се смесва с маслините, скаморцата, копъра, чесъна и ядките. Подправя се със сол, лимонов сок и пипер на вкус.
- 4.
Дъното и стените на малка тавичка се покриват с фолио и върху него се подреждат резенчетата тиквичка и морков. В средата се изсипва сместа от сирене и се заравнява. Отгоре се покрива с останалите тиквички. Тортата се слага да престои в хладилника за 1-2 часа. Преди поднасяне се освобождава от фолиото и се нарязва.
Съвет:
Ако искате тортата да е диетична, вместо да пържите тиквичките, може да ги бланширате в подсолена вряща вода.