Торта от сирене
Изисканите и контрастни вкусове в тази рецепта винаги са приятна изненада, когато се появят под формата на тази сладко-солена тортичка.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 1 пита сирене бри или камамбер
- 200 г крем-сирене
- 1 с. л. сушени червени боровинки или стафиди
- 100 г леко синьо сирене
- 100 г запечени орехи, нарязани на ситно
- за соса:
- 200 г пресни или замразени горски плодове
- 2 с. л. захар
- ½ ч. л. смлян шарен пипер
- 50 мл червено вино
- щипка сол
- 3 с. л. запечени нарязани орехи и лешници за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Горските плодове за соса се слагат да заврат заедно със захарта, пипера, виното и щипка сол. Разбъркват се, докато сосът се посгъсти. Ако има нужда, се прибавят още малко захар или сол.
- 2.
Крем-сиренето се разбърква със сушените боровинки и 1 с. л. от соса.
- 3.
Синьото сирене се разбърква с орехите.
- 4.
Питата бри или камамбер се срязва на два пласта. Върху единия се намазва слой от синьото сирене, отгоре се разпределя крем-сиренето и се поставя другият пласт бри.
- 5.
Тортичката се оставя в хладилника поне за 2 часа. Поднася се, нарязана на триъгълни парчета, залята с червения сос и поръсена с печени орехи и лешници.