Топла салата с нахут
Макар нахутът да спада към по-пренебрегваните у нас варива, с чудесните си вкусови качества и способността да се съчетава добре с много продукти, той все по-често се появява в менюто на доста хора. За тях и за всички, които биха искали да изпробват нещо по-различно, предлагаме една лесна и изключително приятна рецепта за салата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г сух нахут
- 6 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
- 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
- 1 ч. л. мащерка или чубрица
- 1 дафинов лист
- 1 глава лук, разрязана на четири
- За заливката:
- 60 мл ябълков оцет
- 60 мл зехтин
- 3 с. л. нарязан пресен магданоз
- 1 скилидка пресован чесън
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 3 с. л. нарязани мариновани сушени домати
Начин на приготвяне
- 1.
Нахутът се измива и се накисва за една нощ. На другия ден се измива и се слага да се свари заедно с бульона, чесъна, мащерката, дафиновия лист и лука. Щом заври, огънят се намалява и нахутът се оставя да къкри около 60 мин., докато омекне.
- 2.
Приготвя се заливката, като всички продукти за нея се разбиват.
- 3.
Когато се свари, нахутът се прецежда и топъл се разбърква със заливката.