Топла салата с кускус
Храната с арабско влияние има особеното свойство да сгрява, когато в студено и да разхлажда в жегите. Вероятно това се дължи на умелото боравене с подправките, но вие може да откриете съвсем друга теория, след като приготвите тази салата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 моркова
- 1 червена чушка
- 100 г чери домати
- 175 г нахут от консерва
- 6 с. л. фъстъчено олио
- 50 мл портокалов сок
- сок от ½ лайм
- морска сол
- прясно смлян черен пипер
- 1 щипка смлян кимион
- ½ връзка магданоз
-
125 г арабски кускус
Начин на приготвяне
- 1.
Морковите се почистват, обелват се и се нарязват се тънки шайби по диагонал. Чушката се измива, почиства се и се нарязва на тънки ивици. Чери доматите се измиват и се срязват на половинки. Нахутът се сипва в цедка, измива се и се отцежда добре.
- 2.
Морковите и чушката се запържват 5 мин. в 2 с. л. фъстъчено олио. Сипва се портокаловият сок и се оставя да къкри 5 мин. Сваля се от котлона, разбърква се с нахута и доматите.
- 3.
Зеленчуците се заливат със сока от лайм и с останалото олио. Подправят се с морска сол, черен пипер и кимион.
- 4.
Магданозът се измива и се подсушава. Листенцата се нарязват на ситно и се разбъркват със салатата. Всичко се изсипва в купа и се слага на студено.
- 5.
Кускусът се залива се с 250 мл вряла вода. Оставя се 10 мин. в съд с капак, за да набъбне.
- 6.
Топлият кускус се разбърква с охладените зеленчуци и се сервира.
Тази и много други рецепти ще намерите в книгата Вегетариански рецепти на Gourmet Publishing.