Топла салата от тиква и нахут
Богатата салата е изключително добър пример за смесване на четири основни вкуса – сладост от тиквата, кисело от лимона, фина горчивина от тахана и, разбира се, сол. Рецептата е приготвена от Дафар Шабан - лидер на Slow Food Youth Network София.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за салатата:
- 1 кг тиква, обелена и нарязана на средни кубчета
- 1 скилидка чесън, пресована
- ½ ч. л. бахар, смлян
- 2 с. л. зехтин
- 400 г нахут от консерва
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- ½ връзка пресен кориандър или магданоз, нарязан
- за дресинга:
- 1 скилидка чесън
- сокът от 2 лимона
- 3 с. л. сусамов тахан
- 2 с. л. зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява на 220° С. В голям съд се смесват тиквата, чесънът, бахарът, захтинът и сол на вкус. Разбърква се добре и се прехвърля в тава. Пече се 25 мин. или докато тиквата омекне. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади.
- 2.
Междувременно за дресинга скилидката чесън се счуква с малко сол и лимонов сок. Добавя се таханът и се разбива добре. Зехтинът и водата се сипват при непрекъснато разбиване.
- 3.
Салатата се сглобява, като се смесят тиквата, нахутът, лукът и кориандърът. Салатата се сервира топла и може да се залее със соса или той да бъде поднесен отделно.