Tom yum goong - бистра тай супа със скариди
Едно от най-известните по света тайландски ястия, супата Tom yum предлага незабравимо съчетание от морския вкус на скаридите и рибения сос, свежият аромат на лайма и лимоновата трева и жизнеутвърждаващата пикантност на чилито. Тази комбинация направо може да ви захвърли мислено на някой от умопомрачителните плажове на Индокитай. Така че спестете от самолетни билети и я опитайте!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 г белени скариди
- 200 г печурки, нарязани на шайби
- 2 малки глави червен лук, срязани четири и разделени на люспи
- 1 връзка зелен лук, нарязан на ситно
- 1 л пилешки бульон
- 4 листа босилек или 1 ч. л. паста оттай босилек
- 1 с. л. паста Tom yum
- 1 стрък лимонова трева, нарязана на ситно или 1 ч. л. паста от лимонова трева
- 2 с. л. рибен сос
- 1 ч. л. чили паста Sambal oelek, по желание
- 2 с. л. сок от лайм или лимон
Начин на приготвяне
- 1.
Пастата Tom yum се разтваря в бульона и се слага да заври заедно с гъбите, целината, червеният лук, лимоновата трева и рибеният сос. След като поври 2 мин., се слагат чили пастата, скаридите и зеленият лук.
- 2.
След още 2 мин. супата се подправя със сока от лайм, сипва се с купички и се поръсва с листенца босилек. Ако се използва паста от тай босилек, се прибавя заедно със скаридите.