Начало За нас Реклама Контакти

Тиквички с ориз на фурна

Снимка за Тиквички с ориз на фурна
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Най-подходящите видове ориз за това ястие са ризон или бисерен, които са със средно съдържание на нишесте. Важно е да се спазват пропорциите от рецептата, за да не се развари оризът. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 л зеленчуков бульон
  2. 2 с. л. зехтин
  3. 1 глава лук или 1 стрък праз, ситно нарязани
  4. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  5. 1 морков, едро настърган
  6. 2 с. л. настъргана целина или 1 стрък селъри
  7. 2-3 тиквички, нарязани на кубчета
  8. 1 червена чушка, нарязана на кубчета
  9. 2 ч. ч. ориз
  10. 100 мл бяло вино или вермут
  11. 2 с. л. нарязан босилек
  12. 2 с. л. нарязан магданоз
  13. 2 с. л. нарязан копър
  14. 50 г масло
  15. 100 г настърган зрял кашкавал
  16. 100 г настърган пушен кашкавал
  17.  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зеленчуковият бульон се слага да заври.

  2. 2.

    В загретия зехтин се слагат лукът и чесънът на умерена температура за 3-4 мин. Добавят се морковът, целината и тиквичките. Разбъркват се 1-2 мин. Слага се чушката, разбърква се и се добавя оризът.

  3. 3.

    Когато оризът сстане прозрачен, се налива виното. Всичко се разбърква, докато виното се изпари. Налива се бульонът, разбърква се и се оставя за 5 мин. да поври на тих огън. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  4. 4.

    Разбърква се с нарязаните подправки и студеното масло и се сипва в тавичка. Запича се в загрята фурна на 190° С за 20 мин. или докато оризът стане готов и попие течността. Ако има нужда, се добавят 100 мл горещ бульон.

  5. 5.

    Ястието се запича, поръсено с двата вида настърган кашкавал, докато се стопи и леко се зачерви.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари