Тиквички с ориз на фурна
Най-подходящите видове ориз за това ястие са ризон или бисерен, които са със средно съдържание на нишесте. Важно е да се спазват пропорциите от рецептата, за да не се развари оризът.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 л зеленчуков бульон
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук или 1 стрък праз, ситно нарязани
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 морков, едро настърган
- 2 с. л. настъргана целина или 1 стрък селъри
- 2-3 тиквички, нарязани на кубчета
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета
- 2 ч. ч. ориз
- 100 мл бяло вино или вермут
- 2 с. л. нарязан босилек
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 2 с. л. нарязан копър
- 50 г масло
- 100 г настърган зрял кашкавал
- 100 г настърган пушен кашкавал
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зеленчуковият бульон се слага да заври.
- 2.
В загретия зехтин се слагат лукът и чесънът на умерена температура за 3-4 мин. Добавят се морковът, целината и тиквичките. Разбъркват се 1-2 мин. Слага се чушката, разбърква се и се добавя оризът.
- 3.
Когато оризът сстане прозрачен, се налива виното. Всичко се разбърква, докато виното се изпари. Налива се бульонът, разбърква се и се оставя за 5 мин. да поври на тих огън. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 4.
Разбърква се с нарязаните подправки и студеното масло и се сипва в тавичка. Запича се в загрята фурна на 190° С за 20 мин. или докато оризът стане готов и попие течността. Ако има нужда, се добавят 100 мл горещ бульон.
- 5.
Ястието се запича, поръсено с двата вида настърган кашкавал, докато се стопи и леко се зачерви.