Начало За нас Реклама Контакти

Тиквички с агнешка плънка и салата от репички

Снимка за Тиквички с агнешка плънка и салата от репички
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Събрани заедно, агнешкото и тиквичките винаги създават неустоима вкусова хармония. Рецептата на Людмил Станков от "Вишните" е майсторски лека и пролетно-лятно свежа. Виненият сос я допълва и разкрасява, а салатата е един хрупкав финален щрих.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 тиквички
  2. 1 кг агнешко месо от плешка
  3. 30 г масло
  4.  зехтин за намазване
  5. 1 връзка зелен лук, нарязан на ситно
  6. 1 връзка пресен чесън, нарязан на ситно
  7. 12 листа свеж джоджен, нарязан на ситно
  8. 1 морков, нарязан на ситно
  9. 4 резена пащърнак, нарязани на ситно
  10. 1 кръг целина, нарязан на ситно
  11. 2-3 листа девесил
  12.  сол и пипер
  13. за соса:
  14. 1 глава лук, нарязана на ситно
  15. ½ ч. ч. бяло вино
  16. 75 г масло, студено
  17.  сока на 1 лимон
  18.  кората на 1 лимон
  19.  копър
  20.  бял пипер
  21.  сол
  22. за салатата:
  23. 1 връзка репички
  24. 1 връзка зелен лук
  25.  ябълков оцет
  26.  зехтин
  27.  сол

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Агнешкото се посолява, поръсва се с черен пипер, намазва се с маслото и се пече 60 мин., похлупено във фурна на 180º С, за да се задуши.

  2. 2.

    Тиквичките се срязват наполовина по дължина и се издълбават. Агнешкото се отхлупва, целият зарзават заедно с вътрешността на тиквичките и отделно самите лодки от тиквички, намазани със зехтин, се слагат в тавата при агнешкото и всичко се пече 15 - 20 мин. на 180º С, докато месото хване коричка, а зеленчуците поомекнат.

  3. 3.

    Месото се нарязва на парчета и се омесва добре със задушените зеленчуци. Тиквичките се напълват с плънката.

  4. 4.

    За соса лукът се задушава във виното няколко минути. Когато омекне, се добавят сокът и кората от лимон. Пасира се, докато е горещо, и се добавя студеното масло, за да се разтопи. Подправя се със сол, бял пипер и копър.

  5. 5.

    За салатата репичките и перата от зеления лук се нарязват, смесват се и се овкусяват със сол, ябълков оцет и няколко капки зехтин.


Подходящи типове вина
Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари