Тиквички с агнешка плънка и салата от репички
Събрани заедно, агнешкото и тиквичките винаги създават неустоима вкусова хармония. Рецептата на Людмил Станков от "Вишните" е майсторски лека и пролетно-лятно свежа. Виненият сос я допълва и разкрасява, а салатата е един хрупкав финален щрих.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 тиквички
- 1 кг агнешко месо от плешка
- 30 г масло
- зехтин за намазване
- 1 връзка зелен лук, нарязан на ситно
- 1 връзка пресен чесън, нарязан на ситно
- 12 листа свеж джоджен, нарязан на ситно
- 1 морков, нарязан на ситно
- 4 резена пащърнак, нарязани на ситно
- 1 кръг целина, нарязан на ситно
- 2-3 листа девесил
- сол и пипер
- за соса:
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- ½ ч. ч. бяло вино
- 75 г масло, студено
- сока на 1 лимон
- кората на 1 лимон
- копър
- бял пипер
- сол
- за салатата:
- 1 връзка репички
- 1 връзка зелен лук
- ябълков оцет
- зехтин
- сол
Начин на приготвяне
- 1.
Агнешкото се посолява, поръсва се с черен пипер, намазва се с маслото и се пече 60 мин., похлупено във фурна на 180º С, за да се задуши.
- 2.
Тиквичките се срязват наполовина по дължина и се издълбават. Агнешкото се отхлупва, целият зарзават заедно с вътрешността на тиквичките и отделно самите лодки от тиквички, намазани със зехтин, се слагат в тавата при агнешкото и всичко се пече 15 - 20 мин. на 180º С, докато месото хване коричка, а зеленчуците поомекнат.
- 3.
Месото се нарязва на парчета и се омесва добре със задушените зеленчуци. Тиквичките се напълват с плънката.
- 4.
За соса лукът се задушава във виното няколко минути. Когато омекне, се добавят сокът и кората от лимон. Пасира се, докато е горещо, и се добавя студеното масло, за да се разтопи. Подправя се със сол, бял пипер и копър.
- 5.
За салатата репичките и перата от зеления лук се нарязват, смесват се и се овкусяват със сол, ябълков оцет и няколко капки зехтин.