Тиквен крем с шоколад и меден крокан
Плътната, но лека консистенция на печената тиква е идеална характеристика за приготвянето на неописуемо вкусни кремове, в които може да се добавят най-различни продукти като шоколад и хрупкави ядки с мед.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за крема:
- 600 г тиква
- 2 с. л. мед
- 100 г млечен шоколад, настърган
- 100 г млечен карамел
- 200 мл студена сметана за разбиване
- за крокана:
- 100 г ядки – орехи, бадеми или лешници
- 50 г стафиди
- 4 с. л. мед
- за шоколадовата заливка:
- 50 г шоколад
- 50 мл сметана
- за гарниране:
- 8 маслени бисквити или бишкоти
-
4 с. л. амарето, портокалов ликьор или ром, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквата се обелва и се нарязва на малки парчета. Слага се да се изпече в загрята фурна на 200˚ С за 30 мин. или докато омекне. Разбърква се с меда и се пасира гореща. Към половината от тиквата се добавя настърганият шоколад, се разбърква, докато се стопи и се смесва с половината от млечния карамел Delixia. И двата крема се охлаждат и се слагат в хладилника за 1 час.
- 2.
За крокана ядките се нарязват едро и се разбъркват със стафидите и меда. Сипват се върху хартия за печене, сложена в тавичка. Запичат се 10 - 15 мин. на 180˚ С, докато се карамелизират. Охлаждат се в тавата, докато се втвърдят. Меденият крокан се начупва на парчета.
- 3.
Шоколадът за заливката се нарязва и се залива със сгорещената сметана. Разбърква се, докато се стопи. Охлажда се.
- 4.
Сметаната се разбива на твърд сняг, разделя се на две и се смесва с охладените тиквен и шоколадов крем.
- 5.
На дъното на подходящи чаши или купички се слагат по лъжица от останалия млечен карамел Delixia, по две начупени бисквити и се поръсват с ликьор. Върху тях се слага малко крокан и шоколадова заливка. Редуват се слоеве от двата вида крем, шоколад и крокан. Украсява се с цяло парче крокан. Кремът се поднася се охладен.
-
Чашка амарето, портокалов ликьор или качествен отлежал ром са съвършената вкусово-ароматна комрания за богатия крем.