Начало За нас Реклама Контакти

Тиквен крем с шоколад и меден крокан

Снимка за Тиквен крем с шоколад и меден крокан
60
Време за приготвяне: 60 мин. + 60 мин охлаждане
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Плътната, но лека консистенция на печената тиква е идеална характеристика за приготвянето на неописуемо вкусни кремове, в които може да се добавят най-различни продукти като шоколад и хрупкави ядки с мед.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за крема:
  2. 600 г тиква
  3. 2 с. л. мед
  4. 100 г млечен шоколад, настърган
  5. 100 г млечен карамел
  6. 200 мл студена сметана за разбиване
  7. за крокана:
  8. 100 г ядки – орехи, бадеми или лешници
  9. 50 г стафиди
  10. 4 с. л. мед
  11. за шоколадовата заливка:
  12. 50 г шоколад
  13. 50 мл сметана
  14. за гарниране:
  15. 8 маслени бисквити или бишкоти
  16. 4 с. л. амарето, портокалов ликьор или ром, по желание
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Тиквата се обелва и се нарязва на малки парчета. Слага се да се изпече в загрята фурна на 200˚ С за 30 мин. или докато омекне. Разбърква се с меда и се пасира гореща. Към половината от тиквата се добавя настърганият шоколад, се разбърква, докато се стопи и се смесва с половината от млечния карамел Delixia. И двата крема се охлаждат и се слагат в хладилника за 1 час.

  2. 2.

    За крокана ядките се нарязват едро и се разбъркват със стафидите и меда. Сипват се върху хартия за печене, сложена в тавичка. Запичат се 10 - 15 мин. на 180˚ С, докато се карамелизират. Охлаждат се в тавата, докато се втвърдят. Меденият крокан се начупва на парчета.

  3. 3.

    Шоколадът за заливката се нарязва и се залива със сгорещената сметана. Разбърква се, докато се стопи. Охлажда се.

  4. 4.

    Сметаната се разбива на твърд сняг, разделя се на две и се смесва с охладените тиквен и шоколадов крем.

  5. 5.

    На дъното на подходящи чаши или купички се слагат по лъжица от останалия млечен карамел Delixia, по две начупени бисквити и се поръсват с ликьор. Върху тях се слага малко крокан и шоколадова заливка. Редуват се слоеве от двата вида крем, шоколад и крокан. Украсява се с цяло парче крокан. Кремът се поднася се охладен.


  6.  

Чашка амарето, портокалов ликьор или качествен отлежал ром са съвършената вкусово-ароматна комрания за богатия крем.

Ноем. 2012
Още подобни рецепти
Коментари